Fem gyllene regler för en koncernredovisare

I filmen ovan berättar Mattias Elfgren om fem viktiga grundstenar som hjälper er till ett mer effektivt och kvalitetssäkrat bokslut. Dessa fem grundstenar är:

Ett: Aktier i dotterföretag ska gå ut till noll – vilket det gör om man följt alla transaktioner i moderbolag, eliminerat i förvärvsanalyser och hanterat eventuella nedskrivningar. Troligen har ditt program systemstöd för att snabbt ge dig besked mellan vilka bolag det finns differenser – ta fram dessa rapporter och agera på dem.

Två: Alla konton med koncerninterna saldon ska också gå ut till noll och differenser mellan parterna ska vara så låg som möjligt, eller under ert tröskelvärde. Symptomatiskt för de av våra kunder som har flyt i den här processen är att de som delegerat rapportering och avstämning. Längst tid tar de för dem som samlar mycket av jobbet kring ett fåtal eller ibland endast en person – vi vet att investering i många användare och i utbildning lönar sig!

Tre: Aktiekapitalet i koncernen ska vara samma som i moderbolaget, vilket också gäller reserver i eget kapital. Och så blir det om elimineringar görs från ”toppen” samt att man ”städar” i eget kapital, det vill säga flyttar inom eget kapital när det rört på sig i dotterbolag eller underkoncerner.

Fyra: Att förstå flödet inom eget kapital. Vi brukar benämna det som att ha full koll lodrätt (från IB till UB för varje bolag och eliminering) samt vågrätt (det vill säga när samtliga bolag och elimineringar summeras till koncernens totaler för de händelser i eget kapital som ska redovisas i koncernens specifikation av eget kapital).

Fem: När du har ett avstämt eget kapital då är det dags att kontrollera att kassaflödet stämmer – och vår rekommendation är att göra det löpande under koncernrapporteringsprocessen, det ger ofta en möjlighet att så tidigt som möjligt kunna skicka frågor eller avsätta tid för sådant som är olöst – istället för att vänta till i slutet av processen. På Tiego så jobbar vi med kassaflödet som en naturlig del för alla inrapporterande enheter och för alla elimineringsmatriser. Detta gör att många är involverade och uppsjungna på detta med kassaflöde. När jag möter människor i mitt nätverk eller nya kunder så är det ofta en IB-UB-modell som används på koncernnivå för kassaflödet och då kanske det inte är lika naturligt att jobba med kassaflödet som en del av varje dags arbetsuppgifter men min rekommendation är densamma, det vill säga att ge sig på kassaflödet tidigt i processen.

På Tiego har vi levt med dessa regler i 7-8 år och nu på slutet har vi lagt till en extra regel: ”Redovisningsteknisk höjd i elimineringar”.Med detta menas att vi ofta upplever att det finns förbättringspotential på underlag till elimineringar. Jag rekommenderar alltid att söka svar på redovisningsfrågor genom att leta på webben, men ännu hellre genom att läsa regelverk, årsredovisningar i samma bransch eller till exempel PWC Accounting Manual. Det tar sin tid att leta och söka information, men det är genom att göra detta vid många tillfällen som det leder fram till den ökade kompetensen och de förbättrade underlagen, MEN det finns ju också en genväg – fråga en redovisningsexpert!

Se gärna filmen med Mattias som berättar mer.

Föregående

Underlag till not om finansiell leasing och för revisorernas granskning

Nästa

Övervärden vid förvärv och nedskrivningar