En guide till finansiell leasing för kommuner och dess regelverk

Likheter och skillnader med redovisning av leasing i kommuner med K3 och IFRS

I den här filmen diskuterar Mattias Elfgren VD på Tiego och Marcus Johansson redovisningsexpert från Aspia skillnaderna mellan de olika regelverken (IFRS 16, K3 och RKR R5).

Vad är det egentligen för skillnader när det kommer till leasing i kommuner?

Specifikt kräver IFRS 16 att alla leased fastigheter ska inkluderas i balansräkningen, medan K3 behandlar leasade fastigheter som drift leasing och RKR R5 hamnar någonstans mitt emellan beroende på faktorer som längden på leasingen och om fastigheten är anpassad.

Se gärna filmen där Mattias och Marcus som går närmare in på vad det är som gäller när det kommer kommer till redovisning av leasing i kommuner enligt K3 och IFRS.

Finansiell leasing i kommuner, ett kort och ett långt kontrakt

Finansiering av leasing i kommuner är ämnet för diskussion.
Det har varit relevant under flera år och behovet av att implementera RKR:s regelverk har blivit alltmer relevant.


Historiskt sett har finansiella leasingavtal ofta gått obemärkt förbi och många har klassificerats som operativa istället för finansiella.

Marcus och Kevin rekommenderar att kommuner och regioner analyserar effekterna av långsiktiga avtal och leasing arrangemang på deras finansiella rapporter. Även om Excel kan vara användbart initialt, är det ofta för komplext för stora volymer och avtal. Tiego:s leasingsystem (TLE) designades för att hjälpa till att hantera leasingavtal effektivt.

Se gärna filmen med Kevin och Markus för hantering av korta och långa och kontrakt.

Revisionsrapporter om finansiell leasing

I den här artikeln diskuterar Mattias Elfgren från Tiego och Marcus Johansson från Aspia revisorsrapporter som pekar på brister i tillämpningen av RKR:s regler för finansiell leasing i kommunsektorn.

Enligt rapporterna tillämpas inte reglerna korrekt, och många kontrakt bedöms som finansiella avtal. Gävle kommun är ett exempel på detta, där 32 av kontrakt bedömdes som finansiella, och KPMG uppmanade till omprövning. Även Umeå och EY har granskat området och funnit brister i tillämpningen av regelverket. Mattias och Marcus rekommenderar att man läser rapporterna och tar intryck av idéskriften om finansiell leasing från december 2020 för att följa regelverket korrekt.

Se gärna filmen där de presenterar två granskningar från Gävle och Umeå och ger tips om hur man kan följa regelverket och idéskriften om finansiell leasing.

Underlag till not om finansiell leasing och för revisorernas granskning

I denna film presenterar Kevin Hall från Tiego och Marcus Johansson från Aspia förslag på hur leasing kan redovisas mer transparent i kommuner och regioners årsredovisningar, med utgångspunkt i RKR:s regelverk.


Historiskt har kommuner och regioner i Sverige inte följt RKR:s regelverk för redovisning av leasing, vilket har uppmärksammats. Kevin och Marcus föreslår att man kategoriserar leasingkontrakt och redovisar dem per kategori baserat på RKR:s definitioner, samt att man redovisar upplysningar med förfallostruktur per tillgångsslag och överväganden när ett hyresavtal har redovisats som finansiellt eller operationellt. Genom ökad transparens kan läsare av årsredovisningarna lättare förstå överväganden och successivt nå bättre jämförbarhet mellan kommuner och regioner.

Se gärna filmen med Marcus och Kevin som berättar mer.