Finansiell expertis i fokus: En guide till leasing, redovisning och regelverk

Fem gyllene regler för en koncernredovisare

Mattias Elfgren, VD & redovisningsexpert på Tiego, berättar om sina erfarenheter av koncernredovisning och de fem grundreglerna för en effektiv och säker redovisning. Dessa fem är: 1. Att aktier i dotterbolagen ska gå ut till noll, 2. Att alla konton med koncerninterna saldon i koncernen ska vara noll, 3. Att aktiekapitalet och reserverna i koncernen och moderbolaget ska vara likadana, 4. Att du ska förstå egna kapitalets flöde från IB till UB och 5. Att kassaflödet stämmer för koncernen stämmer.

Se gärna videon ovan.

Redu7-Övervärden vid förvärv och nedskrivningar

En bra metod för att identifiera övervärden vid ett förvärv enligt IFRS och RedU7 rekommenderar Mattias Elfgren, att läsa vad FAR:s normgivningsgrupp skrivit i RedU 7, Där dem beskriver företagsförvärv enligt IFRS 3 och IAS38. Denna text är lättfattlig och innehåller bra exempel som går att återskapa i Excel. Elfgren ger tips på att öva med exemplet från texten innan man stoppar in verkliga värden från ett förvärv.

Se gärna videon ovan.

Kassaflöde enligt IB-UB-metoden

I den här filmen beskriver Mattias Elfgren vikten av att ta fram kassaflödet vid varje års- och kvartalsbokslut, baserat IB-UB modellen. Han ger fyra viktiga tips för att göra detta på ett enkelt och effektivt sätt.

1. Lägg alltid in debit saldon som plus och kredit som minus.

2. Lägg upp extra konton i resultat och balansräkning.

3. Jobba med två excelblad och använd SUMIF-formeln.

4. Börja med att boka bort koncernredovisningstekniska valutakursdifferenser. Företaget, Tiego, erbjuder en Excel-modell som de gärna delar med intresserade kunder, som inte kräver att man använder deras program, för att hjälpa ekonomer med sitt kassaflöde i bokslut.

Se gärna filmen ovan.

Tre krav på webbaserade redovisningsprogram

I dagens digitala tider blir företag ofta tillfrågade om råd kring val av redovisningsprogram. Mattias Elfgren, VD och koncernredovisningsexpert på Tiego, delar med sig av tre viktiga faktorer att tänka på när man väljer ett redovisningsprogram.

Se gärna filmen ovan

Nyckelråd för att effektivt redovisa intressebolag

Intressebolagsredovisning behöver inte vara svårt, men det kräver koncernredovisningsteknisk höjd på underlaget. Mattias Elfgren delar med sig av sina råd för att göra processen så smidig och effektiv som möjligt.

Se gärna filmen ovan

Fusionsprocessen enklare med rätt stöd

Fusioner kan ofta vara krångliga och komplicerade. Mattias Elfgren, VD på Tiego, ger sin syn på processen och fem viktiga punkter att tänka på.

Se gärna filmen ovan

Tiego erbjuder stöd för revisorer vid ändringar av ISA 315

Mattias Elfgren, erbjuder revisorer stöd i förståelsen av ISA 315, efter godkännandet av större ändringar i regelverket som styr revisorernas arbete.
Vi är stolta över vårt audit-trail från transaktioner till belopp i rapporter och tror att en granskning av systemet i förvaltningsrevisionen kan effektivisera revisionen. Vi har mycket att lära av revisorerna och är intresserade av att höra era reflektioner kring ändringarna i ISA 315.

Se gärna filmen ovan.

Kommuner och regioner uppmanas att förbättra leasingredovisningen

Kevin Hall och Marcus Johansson, som arbetar med leasingredovisning och koncernrapportering, tar upp frågan om leasing i kommuner och regioners årsredovisningar. De har sett en ökad aktivitet när det gäller att utvärdera om inte vissa hyreskontrakt borde redovisas som finansiella.

Se gärna filmen ovan.

Revisorer uppmärksammar bristande tillämpning av RKR:s regler för finansiell leasing

En ökad granskning från revisorer visar på bristande tillämpning av RKR:s regler för finansiell leasing inom kommuner och regioner. Två granskningar från Gävle och Umeå beskriver de brister som har uppmärksammats.

Se gärna filmen ovan.

Likheter och skillnader med redovisning av leasing i kommuner med K3 och IFRS

IFRS 16, K3 och RKR R5 är tre olika regelverk som påverkar redovisningen av leasing. I den här filmen diskuteras skillnaderna mellan regelverken och deras påverkan på koncernrapportering och leasingredovisning.

Se gärna filmen ovan.

Finansiell leasing i kommuner, ett kort och ett långt kontrakt

Finansiella leasingkontrakt har historiskt setts som saker som "går under radarn" och ansetts inte som väsentliga. Men på senare år har det blivit alltmer aktuellt efter revisorernas rapporter. Marcus och Kevin diskuterar de utmaningar som finns med bokföringen av långa kontraktstider och effekterna av finansiell leasing.

Se gärna filmen ovan.